13:13

Zielone gazpacho z nutką mięty



Pogoda nastraja na lekkie i chłodne potrawy. Te gazpacho jest banalnie proste i będzie idealną  przystawką do niedzielnego grilla :)








Składniki:
-1 szklanka groszku
-1 szklanka wody
-1 ogórek szklarniowy
-1 garść świeżej mięty
-100g jogurtu naturalnego
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól i pieprz


Wykonanie:
Do garnka wlać szklankę wody i groszek i gotować przez 5 minut. Następnie poczekać aż ostygnie. Całość przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę.
Ogórka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, od gałązek mięty oderwać listki.
Dodać do groszku i zblendować. Wlać  oliwę z oliwek i doprawić solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy jogurt i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Całość włożyć do lodówki na 3 godziny.
Podajemy z grzankami, lub grillowaną tortillą.







Smacznego! 


1 komentarz:

Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.

Copyright © 2016 Smakuj zycie! , Blogger