Pogoda nastraja na lekkie i chłodne potrawy. Te gazpacho jest banalnie proste i będzie idealną przystawką do niedzielnego grilla :)
Składniki:
-1 szklanka groszku
-1 szklanka wody
-1 ogórek szklarniowy
-1 garść świeżej mięty
-100g jogurtu naturalnego
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól i pieprz
Wykonanie:
Do garnka wlać szklankę wody i groszek i gotować przez 5 minut. Następnie poczekać aż ostygnie. Całość przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę.
Ogórka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, od gałązek mięty oderwać listki.
Dodać do groszku i zblendować. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy jogurt i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Całość włożyć do lodówki na 3 godziny.
Podajemy z grzankami, lub grillowaną tortillą.
Smacznego!
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń