16:13

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą



Ostatni czas jest dla mnie bardzo intensywny. Częste wyjazdy nie pomagają w regularnym prowadzenia bloga.
Jest Was coraz więcej na Facebooku i to sprawia, mi przeogromną radość i motywacje! :)
Dziś chcę Wam zaproponować cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Jest to dość pracochłonne danie, ale opłaca się stać tę chwilkę w kuchni, bo jest przepyszne!






Składniki: 
-500g szpinaku (u mnie mrożony)
-250g sera ricotta 
-200g makaronu cannelloni (ok. 20 rurek)
-1 jajko 
-1 ząbek czosnku 
-sól i pieprz 
-łyżka oleju 
-60g tartego parmezanu 

Sos pomidorowy: 
-600g pomidorów z puszki 
-2 ząbki czosnku 
-1 cebula 
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1 łyżeczka bazylii 
-1 łyżeczka ostrej papryki 
-2 łyżki oliwy z oliwek 
-sól i pieprz 
Beszamel: 
-3 łyżki  masła
-3 łyżki mąki
-250 ml mleka 
-gałka muszkatołowa 
-sól i pieprz 

Wykonanie: 

Sos pomidorowy.:
Na głęboka patelnie, lub garnek z grubym dnem wlewamy oliwę. Gdy się rozgrzeje wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek, i pomidory. Dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 20 minut
Nadzienie:
Szpinak siekamy i  podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem z czosnkiem, aż większość wody wyparuje. Następnie wrzucamy całość do miski i czekamy, by ostygło. Dodajemy ser ricotta i dokładnie ze sobą łączymy. W tym momencie warto posmakować masę i doprawić solą i pieprzem. 
Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. 
Nadziewamy makaron

Beszamel: 
Do garnka wrzucamy masło i mąkę. Mieszając robimy zasmażkę na małym ogniu, dopóki masło się rozpuści. Smażymy, wciąż mieszając przez kilka sekund i wlewamy mleko. 
Energicznie mieszając łączymy ze sobą składniki. 
Doprawiamy odrobina soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 
Zwiększamy delikatnie ogień i mieszamy do momenty, gdy sos zacznie gęstnieć i ściągamy z palnika. 

Do naczynia żaroodpornego nalewamy 1/3 sosu pomidorowego i rozprowadzamy po całym dnie naczynia. Następnie wlewamy połowę beszamelu, tak by był wszędzie. 
Układamy cannelloni na obu sosach. 
Zalewamy rurki reszta sosu, tak by pokrył każdą z nich. Następnie polewamy całość reszta beszamelu i rozprowadzamy równomiernie. 
Posypujemy całość parmezanem.
 Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 





Smacznego!

*Najszybciej i najłatwiej nadziewać makaron, szprycą do ciasta z dużym otworem. 
Nakładanie łyżką lub palcami trwa wieki, szczególnie gdy nie mamy wprawy. 

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.

Copyright © 2016 Smakuj zycie! , Blogger