Ostatni czas jest dla mnie bardzo intensywny. Częste wyjazdy nie pomagają w regularnym prowadzenia bloga.
Jest Was coraz więcej na Facebooku i to sprawia, mi przeogromną radość i motywacje! :)
Dziś chcę Wam zaproponować cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Jest to dość pracochłonne danie, ale opłaca się stać tę chwilkę w kuchni, bo jest przepyszne!
Składniki:
-500g szpinaku (u mnie mrożony)
-250g sera ricotta
-200g makaronu cannelloni (ok. 20 rurek)
-1 jajko
-1 ząbek czosnku
-sól i pieprz
-łyżka oleju
-60g tartego parmezanu
Sos pomidorowy:
-600g pomidorów z puszki
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1 łyżeczka bazylii
-1 łyżeczka ostrej papryki
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól i pieprz
Beszamel:
-3 łyżki masła
-3 łyżki mąki
-250 ml mleka
-gałka muszkatołowa
-sól i pieprz
Wykonanie:
Sos pomidorowy.:
Na głęboka patelnie, lub garnek z grubym dnem wlewamy oliwę. Gdy się rozgrzeje wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek, i pomidory. Dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 20 minut
.
Nadzienie:
Szpinak siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem z czosnkiem, aż większość wody wyparuje. Następnie wrzucamy całość do miski i czekamy, by ostygło. Dodajemy ser ricotta i dokładnie ze sobą łączymy. W tym momencie warto posmakować masę i doprawić solą i pieprzem.
Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Nadziewamy makaron*
Beszamel:
Do garnka wrzucamy masło i mąkę. Mieszając robimy zasmażkę na małym ogniu, dopóki masło się rozpuści. Smażymy, wciąż mieszając przez kilka sekund i wlewamy mleko.
Energicznie mieszając łączymy ze sobą składniki.
Doprawiamy odrobina soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Zwiększamy delikatnie ogień i mieszamy do momenty, gdy sos zacznie gęstnieć i ściągamy z palnika.
Do naczynia żaroodpornego nalewamy 1/3 sosu pomidorowego i rozprowadzamy po całym dnie naczynia. Następnie wlewamy połowę beszamelu, tak by był wszędzie.
Układamy cannelloni na obu sosach.
Zalewamy rurki reszta sosu, tak by pokrył każdą z nich. Następnie polewamy całość reszta beszamelu i rozprowadzamy równomiernie.
Posypujemy całość parmezanem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
Smacznego!
*Najszybciej i najłatwiej nadziewać makaron, szprycą do ciasta z dużym otworem.
Nakładanie łyżką lub palcami trwa wieki, szczególnie gdy nie mamy wprawy.
Smaczne i sycąca zapiekanka, lubię to danie.
OdpowiedzUsuń