Dynia jest chyba najbardziej jesiennym warzywem. Zawsze troszkę szkoda mi jej użyć. Jest tak ładna, że spokojnie może służyć za piękną dekoracje kuchni. Lubię ją za delikatny, choć specyficzny smak i za cudowny kolor, który przełamuje szarość za oknem.
Żeby dodać nieco orientalnej nuty dodałam mleczko kokosowe, które dodało słodyczy i kurkumę, która dała ciekawy posmak i nasyciła piękny kolor dyniowego wnętrza.
Składniki:
-3/4 dyni hokkaido
-2 marchwie
-1 średnia cebula
-2 łyżki oleju
-1l bulionu
-200 ml wody
-liść laurowy
-łyżeczka startego świeżego imbiru
-gałązka rozmarynu
-gałązka tymianku
-100 ml mleka kokosowego
-1 łyżeczka kurkumy
-2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
-1 łyżeczka chilli
-1 łyżeczka suszu pietruszki
-sól i pieprz*
Wykonanie:
Na patelnie wlać olej i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli.
Przełożyć całość do garnka. Dodać obraną i pokrojoną w cząstki marchew i dynię.
Zalać bulionem i wodą, dodać imbir, paprykę, liść laurowy i pietruszkę. Wymieszać.
Na warzywa ułożyć gałązki rozmarynu tak by pokrył je płyn.
Gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć gałązki i liść laurowy.
Doprawić solą, pieprzem i chilli i kurkumę. Gotować przez kolejne 10 minut.
Następnie dodać mleko kokosowe i całość dokładnie wymieszać.
Zupę zmiksować za pomocą blendera. Postawić na małym ogniu na ok 2 minuty, aż zupa zacznie bulgotać.
Zupę podawać samą (jest bardzo sycąca) lub z grzankami.
Smacznego głodomorki!
*Przyda się też jeden mąż, do przecięcia dyni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.