Dlatego postanowiłam zrobić sos serowy, z duszonym w winie porem. Muszę przyznać, że ten sos jest tak pyszny, że wykorzystam go do innych dań.
Składniki: (na naczynie i wymiarach 30cm na 23cm)
9 płatów makaronu do lasagne
1 kg mrożonego szpinaku
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pietruszki
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
sól i pieprz
Na sos:
2 duże pory
1 łyżka oleju
100 ml wina czerwonego
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
600 ml mleka
100g tartego grana padano + do posypania ok. 70g
sól i pieprz
Wykonanie:
Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Gdy zmięknie dodać sól i pieprz i resztę przypraw.
Smażyć przez kilka minut uważając by nie przypalić cebuli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać szpinak i sok z cytryny, dokładnie wymieszać i dusić przez 10 minut pod przykryciem.
Po tym czasie dodać śmietanę i masło, i znowu smażyć przez 10 minut. Jeśli szpinak oddał dużo wody zdjąć pokrywkę by część wyparowała.
Sos:
Na oleju smażyć pokrojonego bardzo drobno pora. Po 5 minutach dodać wino i masło, sól i pieprz, i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut.
Gdy por wchłonie wino zasypać go mąką i dokładnie wymieszać, by każdy kawałek był pokryty mąką. Zalewamy całość mlekiem i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ognień i dodajemy ser. Dokładnie łączymy składniki i chwilkę gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Na posmarowane oliwą naczynie wykładamy makaron, następnie wykładamy równomiernie szpinak
i sos. Kładiemy kolejną warstwę makaronu, szpinaku i sosu.
Znowu kładziemy makaron, smarujemy go pozostałym sosem i posypujemy serem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, grzanie góra dół, na 30 minut.
Smacznego głodomorki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.