13:49

Ciasto z rabarbarem

Gdy znalazłam w pobliskim warzywniaku rabarbar, trochę się zdziwiłam, ponieważ kojarzy mi się on z pełnią lata. 
Uwielbiam połączenie kruchego, maślanego ciasta i kwaskowatego rabarbaru. 
Odrobina chrupiącej kruszonki dopełnia smaku. 








Składniki (na formę o średnicy 26cm.)

-125 g masła
-2 szklanki mąki przennej (ok. 300g.)
-125 g cukru kryształ 
-5g cukry waniliowego 
-łyżeczka proszku do pieczenia
-3 jajka
-ok. 400 g rabarbaru + 2 łyżki cukru 

Na kruszonkę:

-6 łyżek mąki
-3 łyżki cukru
-3 łyżki miękkiego masła 

Wykonanie: 

Rabarbar umyć i pokroić w nieduże kawałki. Zasypać cukrem i zostawić na noc w lodowce. 
Masło rozpuścić i za pomocą miksera utrzeć z mąką. Dodać jajka, cukier i proszek do pieczenia i dalej ucierać, aż składniki się połączą. 
Masę wyłożyć na  blachę wyłożona papierem do pieczenia i posmarowanymi masłem brzegami. 
Wyłożyć na całość rabarbar. 
Z masła w temperaturze pokojowej, cukru i mąki zrobić kruszonkę. 
Składniki połączyć ugniatając palcami, do uzyskania grudek. 
Kruszonkę wysypać równomiernie na rabarbar. 
Piec ok. 45 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 









Smacznego głodomorki :)


1 komentarz:

Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.

Copyright © 2016 Smakuj zycie! , Blogger