Dziś chciałabym zaproponować Wam prosty przepis na krem z pomidorów z nutką parmezanu. Nie smakuje jak typowa pomidorówka i jest fajną, sycącą i rozgrzewającą zupą. Idealnie pasuje do niej czosnkowa bagietka i odrobina parmezanu posypanego z wierzchu.
Składniki:
- 400g pomidorów z puszki, dobrej jakości
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu
- 150g parmezanu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu, co jakiś. Zaś mieszając. Gdy cebula zacznie robić się brązowa dodać posiekany czosnek i podsmażyć ciagle mieszając. Po chwili dodać pomidory i dusić całość kilka minut.
Następnie dodać przyprawy i bulion. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Dodać starty parmezan i wymieszać. Znowu gotować przez 15 minut.
Smacznego!
Ależ elegancko się prezentuje. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńZ checia! :)
Usuń