18:24

Krem z pomidorów z parmezanem


Dziś chciałabym zaproponować Wam prosty przepis na krem z pomidorów z nutką parmezanu. Nie smakuje jak typowa pomidorówka i jest fajną, sycącą i rozgrzewającą zupą. Idealnie pasuje do niej czosnkowa bagietka i odrobina parmezanu posypanego z wierzchu. 




Składniki: 
  • 400g pomidorów z puszki, dobrej jakości 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu 
  • 150g parmezanu 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • pieprz 
  • olej do smażenia  



Wykonanie

Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu, co jakiś. Zaś mieszając. Gdy cebula zacznie robić się brązowa dodać posiekany czosnek i podsmażyć ciagle mieszając. Po chwili dodać pomidory i dusić całość kilka minut. 
Następnie dodać przyprawy i bulion. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Dodać starty parmezan i wymieszać. Znowu gotować przez 15 minut. 




Smacznego! 






””

2 komentarze:

  1. Ależ elegancko się prezentuje. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.

Copyright © 2016 Smakuj zycie! , Blogger