Dziś sałatka inspirowana słynna sałatka Cezar. Do tej oryginalnej potrzebujemy sałaty rzymskiej, która ciężko dostać w miejscu gdzie mieszkam. Zresztą trzeba przyznać ile osób, tyle sposobów na te sałatkę. Moja wersja jest z nieco lżejszym dressingiem na bazie oliwy z oliwek i jogurtu naturalnego.
Składniki: (na 3 porcje)
(marynata do kurczaka)
-400g piersi z kurczaka
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka bazylii
-sól i pieprz
-1 sałata lodowa
-pomidorki koktajlowe
-3 jajka ugotowane na twardo
-garść startego parmezanu
dressing:
-5 łyżek oliwy z oliwek
-5 łyżek jogurtu naturalnego
-2 łyżki musztardy dijon
-2 łyżki starego parmezanu (lub grana padano)
-sok z połowy cytryny
-sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pierś z kurczaka:
Jogurt i oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę, lub posiekanym czosnkiem. Doprawić solą, pierzem i bazylia. Następnie dokładnie zanurzyć w mieszance mięso.
Marynować przez kilka godzin.
Następuje kurczaka usmażyć na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu.
Mięso odłożyć by „odpoczęło”, a następnie pokroić w kawałki.
Dressing:
Oliwę, jogurt, musztardę i sok z cytryny zmieszać dokładnie za pomocą trzepaczki.
Gdy sos będzie jednolity dodać ser i doprawić solą i pieprzem. Znowu wymieszać.
Na półmisku ułożyć liście sałaty, następnie pomidorki pokrojone w ósemki, jajko i mięso z kurczaka. Na koniec polać dressingiem i posypać odrobiną parmezanu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.