16:48

Wegańska zupa z dynią i soczewicą

 Jest mgliście, szaro i zimno.... To mój ulubiony widok za oknem, bo można bezkarnie zakopać się w koce z kubkiem czegoś dobrego i nigdzie nie wychodzić "bo taka brzydka pogoda".

W taki nastrojowy czas polecam piosenkę "California dreamin" w wykonaniu Diany Krall, no po porostu poezja.




Lubię też takie jesienne dania, jak ta zupa. Lekka, wegańska i sycąca. 






Skladniki:

-1 łyżeczka oleju kokosowego 
-1 l wody
-800g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu)
-2 marchewki 
-4 łodygi sera naciowego
-3 pomidory 
-1 cebula 
-1 ząbek czosnku 
-1 szklanka zielonej  soczewicy 
-1 łyżka słodkiej papryki mielonej
-1 łyżka pietruszki 
-1 łyżeczka tymianku
-1 łyżeczka bazylii 
-0,5 łyżeczki wędzonej papryki 
-sól i pieprz 

Wykonanie: 

Olej rozgrzać na głębokiej patelni i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Marchew pokroić w grube talarki, seler na kawałki, a dynię w grubą kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię. 
Dodać przyprawy i smażyć kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory. 
Zalać wodą i dodać przepłukaną soczewicę. Doprawić jeszcze  solą i pierzem w razie potrzeby. 
Całość gotować przez 20 minut. 
 Smacznego! 




3 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super jest to danie! Kocham posiłki z dużą ilością warzyw. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.

Copyright © 2016 Smakuj zycie! , Blogger