Końcówka lata zaskoczyła piękną pogodą. Owoce są soczyste i dojrzałe. Dziś proponuje ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Nie jest one ciężkie, bo pozbawione kremów i maślanych mas.
Delikatne gruszki swietnie komponują się z czekoladowym biszkoptem.
Składniki:
Biszkopt: (blaszka wielkości 26cm x 40cm)
-125g cukru kryształ
-80g mąki tortowej
-40g kakao
-5 jajek
Karmelizowane gruszki:
-4 miękkie gruszki
-50g solonego masła
-100g cukru
-100g dżemu o wybranym smaku
Do dekoracji: (opcjonalnie)
-1 gruszka do dekoracji
-1 łyżka masła
-1 łyżka jako
Wykonanie
Jajka ubijamy z cukrem, aż zamienią się w kremową masę. Mąkę i kakao łączymy ze sobą.
Następnie dodajemy do jajek w trzech częściach i delikatnie łączymy, tak by napowietrzyć masę.
Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą pergaminem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt dzielimy na pół.
Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą dodajemy pokrojone w plastry, o grubości 2 cm. plastry i delikatnie mieszamy. Karmelizujemy owoce na średnim ogniu, aż bedą miękkie.
Do piekarnika wkładamy jedną gruszkę, przekrojoną na pół, wydrążoną z nasion i obłożoną masłem. Pieczemy 20 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Na ostudzonym i podzielonym na dwie części biszkopcie rozsmarowujemy połowę dżemu.
Następnie układamy gruszki, bardzo blisko siebie.
Nakładamy druga cześć biszkoptu, dżem i gruszki.
Na szczycie układamy upieczona i zezłoconą gruszkę i posypujemy kakao do dekoracji.
Podajemy z kleksem bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.