18:33

Czekoladowy biszkopt z karmelizowanymi gruszkami



Końcówka lata zaskoczyła piękną pogodą. Owoce są soczyste i dojrzałe. Dziś proponuje ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Nie jest one ciężkie, bo pozbawione kremów i maślanych mas. 
Delikatne gruszki swietnie komponują się z czekoladowym biszkoptem. 






Składniki: 
Biszkopt: (blaszka wielkości 26cm x 40cm) 
-125g cukru kryształ 
-80g mąki tortowej 
-40g kakao
-5 jajek 

Karmelizowane gruszki:
-4 miękkie gruszki
-50g solonego masła
-100g cukru 

-100g dżemu o wybranym smaku

Do dekoracji: (opcjonalnie)
-1 gruszka do dekoracji 
-1 łyżka masła 
-1 łyżka jako 

Wykonanie 
Jajka ubijamy z cukrem, aż zamienią się w kremową masę. Mąkę i kakao łączymy ze sobą.
Następnie dodajemy do jajek w trzech częściach i delikatnie łączymy, tak by napowietrzyć masę. 
Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą pergaminem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt dzielimy na pół. 

Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą dodajemy pokrojone w plastry, o grubości  2 cm. plastry i delikatnie mieszamy. Karmelizujemy owoce na średnim ogniu, aż bedą miękkie. 

Do piekarnika wkładamy jedną gruszkę, przekrojoną na pół, wydrążoną z nasion i obłożoną masłem. Pieczemy 20 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
Na ostudzonym i podzielonym na dwie części  biszkopcie rozsmarowujemy połowę dżemu.
Następnie układamy gruszki, bardzo blisko siebie. 
Nakładamy druga cześć biszkoptu, dżem i gruszki. 
Na szczycie układamy upieczona i zezłoconą gruszkę i posypujemy kakao do dekoracji. 
Podajemy z kleksem bitej śmietany. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.

Copyright © 2016 Smakuj zycie! , Blogger