Cieżko mi było wybrać nazwę dla tego dania. W Anglii znana jako Cottage pie lub Shepherd's pie (z jagnięcina), a we Francji jako Hachis parmentier. Słyszałam też nazwę "Zapiekanka rzymska".
Kombinacji i nazw masa, co nie zmienia faktu, że jest rozgrzewająca, sycąca i przede wszystkim pyszna!
Składniki (naczynie żaroodporne 30x22cm.)
-600g mielonej wołowiny
-2 łyżki oleju
-1 duża cebula
-2 marchewki
-2 łodygi selera naciowego
-1 ząbek czosnku
-200 ml czerwonego wina
-1 łyżeczka rozmarynu
-1 łyżeczka papryki słodkiej
-1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
-200 ml bulionu
-sól i pieprz
-ok. 1 kg. ziemniaków
-2 jajka
-1 łyżka masła
-łyżka soli
-0,5 szklanki mleka
-200g startego żółtego sera
Wykonanie:
Cebule kroimy w piórka, seler w drobną kostkę, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule, przez ok. 5 minut, aż będzie miękka.
Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok 15 minut na dużym ogniu, do momentu gdy większość płynu odparuje.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gnieciemy na purée.
Wbijamy jajka i dodajemy masło. Bardzo dokładnie i szybko mieszamy.
Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy.
Na spód naczynia wykładamy mięso (dobrze, by naczynie było dość wysokie, minimum 10 cm).
Na mięsie równomiernie wykładamy purée ziemniaczane i wygładzamy. Posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 20 minut.
Smacznego głodomorki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.