15:09

Francuska tarta z jabłkami



Dziś spadł u nas pierwszy śnieg. Dobrze, śnieg to może duże słowo, ponieważ we Francji rozpuszcza się on po zaledwie dwóch godzinach....

Pamietam, że gdy tu przyjechałam zdziwiłam się, gdy podano mi mus jabłkowy i powiedziano, że to "compote". Zupełnie inaczej niż u nas!
Popularne jest tutaj dodawanie compote jako bazę pod jabłka w tarcie, z czym nie spotkałam się wcześniej.
Nadaje on wspaniałego posmaku i delikatności temu wypiekowi.




Składniki na formę o średnicy 24 cm.

Ciasto:
-200g mąki
-100g cukru
-100g masła
-1 jajko

Mus:
-1 jabłko
-100 ml wody
-2 łyżki cukry
-1 laska cynamonu  (lub łyżeczka mielonego)

Na wyłożenie:
-3 jabłka
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki soku z cytryny
-5g cukru waniliowego
-3 łyżki masła

Wykonanie:

Ciasto:
Na blacie wyłożyć wymieszaną mąkę z cukrem. Dodać zimne masło i posiekać razem nożem.
Następnie dodać jajko i wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą. Zawinąć ciasto w folię spożywcza i odłożyć do lodówki na 30 minut.

Mus:
Do garnka włożyć pokrojone drobno jabłko, wodę, cukier i laskę cynamonu.
Gotować na średnim ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, przez ok. 15 minut, aż jabłka się rozpadną, a całość zgęstniejeUsunąć cynamon. Przełożyć do miseczki i ostudzić.

Jabłka obrać i oczyścić, pokroić na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki.
Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę, z papierem do pieczenia.
 Można pomoc sobie dłońmi rozłożyć ciasto na foremce.
Następnie na cięcie rozsmarować mus i ułożyć plasterki ciasta w rozetkę.
Na jabłka ułożyć kawałeczki masła i rozsypać równomiernie cukier waniliowy.
Piec przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Następnie włączamy grzanie na dół i pieczemy przez kolejne 10 minut.



Jeszcze nie upieczona tarta :)



Smacznego głodomorki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.

Copyright © 2016 Smakuj zycie! , Blogger