15:23

Risotto z łososiem




Dziś danie, które nie lubi pośpiechu. Chyba przez tę powolność, przygotowywanie go, bardzo mnie wycisza i relaksuje. Dodajemy odrobine bulionu i czekamy, i znowu.. Bulion i czekamy... 
Risotto jest delikatne i kremowe, ale wyraziste dzięki odrobinie parmezanu. 



Składniki:

-1 szklanka ryżu arborio
-1 szklanka białego wytrawnego wina 
-2 średnie pory (tylko biała cześć) 
-1 szklanka groszku (może być mrożony) 
-1 litr bulionu (gorącego)
-300g filetów z łososia 
-1 pęczek pietruszki 
-100g tartego parmezanu
-sok z połowy cytryny
-1 łyżka masełka ziołowego (lub zwykłego masła)
-sól i pieprz 
-łyżka oleju do smażenia



Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego drobno pora. Gdy ten się zeszkli dodajemy suchy ryż. Smażymy aż ryż zrobi się lekko przezroczysty, czyli ok. 3 minuty. 
Następnie dodajemy masełko ziołowe. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. 
Zalewamy całość winem i mieszając doprowadzamy do odparowania alkoholu. Wyspujemy groszek i ponownie mieszamy. 
Następnie zmniejszamy ognień. Bulion musi być ciagle gorący, dlatego trzymamy go na minimalnym ogniu. Następnie dodajemy jedną chochlę wywaru do ryżu z warzywami i delikatnie mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzamy czynność aż ryż zacznie robić  się miękki. Na ostatnie dziesięć minut wkładamy całego łososia do bulionu.  I wciąż dodajemy bulion do risotta. Następnie wykładamy mięso do ryżu i delikatnie rozdrabniamy drewnianą szpatułką i pozwalamy by ryba doszła powolutku. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. 
Następnie dodajemy sok z cytryny, parmezan i posiekana natkę pietruszki. 
Całość delikatnie mieszamy. 
Ryż powinien wchłonąć cały płyn, a nie w nim pływać.  
Danie podawać posypane parmezanem i, z cząstką cytryny.

Smacznego! 







1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie
    Stawiam swoje pierwsze kroki w gotowaniu więc może wyprobuje

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.

Copyright © 2016 Smakuj zycie! , Blogger