14:18

Na początek- Leczo

Leczo to danie które kojarzy mi sie z jesienią. Dlaczego robię je w sierpniu? 
Po ostatnich upałach tęsknie za jesiennym chłodem i deszczem. 
Moja wersja tego dania, jest lżejsza od oryginału. Jedyny tłuszczyk to ten jaki wytopi się z kiełbaski:) 





Składniki:

-200 g wędzonej kiełbasy 
-2 papryki (jedna czerwona, druga żółta) 
-1 średnia cebula
-1 duża średnia cukinia, lub 2 małe 
-4 pomidory
-ząbek czosnku 
-100ml wody
-sól, pieprz 
-2 listki laurowe 
-łyżeczka suszonego tymianku
-łyżeczka suszonego rozmarynu 
-łyżka mielonej słodkiej papryki
-pół łyżeczki chilli mielonego 
-łyżeczka oregano 
-pół łyżeczki majeranku

Wykonanie:

Na jeszcze chłodna patelnie wrzucamy pokrojona w półplasterki kiełbasę. Dodajemy posiekaną cebule i doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu aż z kiełbaski wytopi sie tłuszcz.
 Następnie dodajemy pokrojone w spore kawałki papryki.  
Doprawiamy mielona papryka, chilli (jeśli lubicie pikantniejsze dania, dodajcie więcej). 
Dodajemy pokrojona w spora kostke cukinie, doprawiamy oregano i całość podsmażamy, mieszając co jakiś czas by całość sie nie przypaliła. 
Po ok. 5 minutach dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki i zmiażdżony czosnek. 
Zalewamy całość woda i dusimy przez 15 minut na lekkim ogniu. 
Dodajemy majeranek i jeśli to konieczne sól do smaku(kiełbasa może być wystarczajaco słona).  
Dusimy pod przykryciem aż płyn odparuje a warzywa bedą takie jak lubimy (ja lubię miękka paprykę i lekko chrupka cukinie :)) 
Podajemy z chlebem. 
Smacznego!  




Ps. Witajcie kochane głodomorki! :) 

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania :)
Wszelkie komentarze zawierajace słowa, uznane powszechnie za obraźliwe, bedą usuwane.

Copyright © 2016 Smakuj zycie! , Blogger