13:49

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem
Gdy znalazłam w pobliskim warzywniaku rabarbar, trochę się zdziwiłam, ponieważ kojarzy mi się on z pełnią lata. 
Uwielbiam połączenie kruchego, maślanego ciasta i kwaskowatego rabarbaru. 
Odrobina chrupiącej kruszonki dopełnia smaku. 








Składniki (na formę o średnicy 26cm.)

-125 g masła
-2 szklanki mąki przennej (ok. 300g.)
-125 g cukru kryształ 
-5g cukry waniliowego 
-łyżeczka proszku do pieczenia
-3 jajka
-ok. 400 g rabarbaru + 2 łyżki cukru 

Na kruszonkę:

-6 łyżek mąki
-3 łyżki cukru
-3 łyżki miękkiego masła 

Wykonanie: 

Rabarbar umyć i pokroić w nieduże kawałki. Zasypać cukrem i zostawić na noc w lodowce. 
Masło rozpuścić i za pomocą miksera utrzeć z mąką. Dodać jajka, cukier i proszek do pieczenia i dalej ucierać, aż składniki się połączą. 
Masę wyłożyć na  blachę wyłożona papierem do pieczenia i posmarowanymi masłem brzegami. 
Wyłożyć na całość rabarbar. 
Z masła w temperaturze pokojowej, cukru i mąki zrobić kruszonkę. 
Składniki połączyć ugniatając palcami, do uzyskania grudek. 
Kruszonkę wysypać równomiernie na rabarbar. 
Piec ok. 45 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 









Smacznego głodomorki :)


20:19

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Pierwszy września to dla mnie zawsze "początek roku", choć od kilku dobrych lat nie chodzę do szkoły. To rownież początek jesieni, mimo, że do tej kalendarzowej jeszcze sporo czasu. 
Jesień to moja ulubiona pora roku. Przypomina o rodzinnym domu. 
A moj rodzinny dom pachniał jabłkami. 
Na jabłonkę wychodziło okno mojego pokoju. 
Dlatego dziś taki sentymentalny przepis. Połączenie racuszków mamy i jabłek. 





Składki (na ok. 8 małych placuszków):

-1 jugurt grecki o pojemności 150g. 
-1 spore jabłko 
-2 łyżki soku z cytryny 
-pół łyżeczki cynamonu 
-łyżeczka oleju plus do smażenia 
-2 łyżki cukru
-1 jajko 
-4 czubate łyżki mąki przennej 
-szczypta soli
-cukier puder do posypania 

Wykonanie: 

Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić cytryna by nie ściemniało. 
Dodać cynamon, jogurt, jajko, mąkę i wymieszać. Następnie dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Ponownie mieszamy. 
Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oleju (użyłam patelni do naleśników). 
Placuszki  muszą być małe, inaczej będziemy mieć problem z przewracaniem ich na druga stronę. 
Czekamy aż nabiorą ładnego koloru. 
Podajemy posypane cukrem pudrem. 
Placuszki maja dość specyficzna konsystencje po usmażeniu, bo mogą niektórym wydawać sie "surowe". Jednak przez jabłko bedą one delikatniejsze i bardziej wilgotne :)






Smacznego głodomorki :) 





Copyright © 2016 Smakuj zycie! , Blogger